İNSANSIZ HAVA ARACI KULLANIMININ SINIRLANDIRILMASI HAKKINDAKİ VALİLİK KARARI
Karar Tarihi 15/01/2019
Karar sayısı :2019/1
Madde 1-AMAÇ VE KAPSAM
Son zamanlarda yürütülen başarılı operasyonlar neticesinde bölücü terör örgütünün eylem kapasitesinde daralma olduğu, terör örgütüne olan katılımların ise ciddi oranda azaldığı, bölücü terör örgütünün kayıplarını azaltmak, yaklaşan yerel seçimleri fırsat bilerek kaybettiği desteği elde etmek ve terörün ülke gündeminde tekrar yer almasını sağlamak amacıyla farklı tarzda terör eylemleri gerçekleştirme arayışına girdiği,
Bu kapsamda karar ile terör örgütlerince insansız hava araçları kullanılarak yapılabilecek bombalı saldırı, keşif gibi eylemlerin önüne geçilerek kamu güvenliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.
Madde 2-TANIMLAR
Sivil havacılık Genel Müdürlüğünün 22.06.2016 tarihli İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatında (SHT-İHA);
İnsansız Hava Aracı Sistemi(İHAS), İHA ile kontrol istasyonu komuta ve kontrol veri bağı, kalkış ve iniş sistemi gibi uçuşun sağlanması için gerekli olan, birbirinden ayrı sisteme elemanlarının bütünü,
İnsansız Hava Aracı (İHA), İnsansız hava aracı sistemlerinin bir bileşeni olarak işletilen, aerodinamik kuvvetler aracılığı ile sürekli içiş yapma yeteneğinde olan, üzerinde pilot bulunmaksızın uzaktan İHA pilotu tarafından kontrol edilerek veya otonom operasyonu İHA pilotu tarafından planlanarak uçurulan ya da havada kalabilen hava aracı bütünü şeklinde tanımlanmıştır.
İHA’lar yine aynı talimat ile azami kalkış ağırlıkları referans alınarak 4 ayrı sınıf ayrılmıştır.
İHA0 : Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dahil)-4 kg ağırlığında olanlar
İHA1 : Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dahil)-25 kg ağırlığında olanlar
İHA2 : Azami kalkış ağırlığı 25 (dahil)-150 kg ağırlığında olanlar
İHA3 : Azami kalkış ağırlığı 150 kg (dahil) ve daha fazla olanlar
Madde 3-HUKUKİ DAYANAK
5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11. maddesi
2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 144. Maddesi
22.02.2016 tarihli İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı
Madde 4-KULLANILMASI
Kamu güvenliğinin sağlanması adına Tunceli ili mülki sınırları içerisinde kalan bütün alanlarda, İl Merkezinde Valilik, ilçelerde kaymakamlıklardan izin alınmadan, her sınıfta İHA ile yapılacak uçuşlar yasaklanmıştır.
Ancak ilgili mevzuat çerçevesinde ilimiz mülki sınırları içerisinde İHA uçuşu yapılabilmesi için, uçuş izni talebinde bulanacak özel ve tüzel kişilerin, kimlik bilgilerini, uçuşun ne amaçla gerçekleştirileceğini, uçuşun yapılacağı alan ve güzergâh bilgilerini, uçuş ekibi bilgilerinin açıkça belirtildiği yazılı dilekçe ile Valilik veya Kaymakamlıklara müracaat etmeleri; ilgili kurumlar tarafından yapılacak inceleme neticesi uygun görülmesi durumunda uçuş izni verilecektir.
Uçuş izni verilen kişi veya kişiler uçuş saatinden en geç 24 saat önce uçuş yapacağı bölge ile ilgili Emniyet ve Jandarma birimlerine yazılı olarak haber verecektir.
Valilik/Kaymakamlık, MİT, Emniyet ve Jandarma birimleri tarafından yapılacak uçuşlarda, Polis sorumluluk alanında 155, Jandarma sorumluluk alanında 156 hatlarına uçuş saatleri ve güzergâhları ile ilgili bilgi verilecektir.
Madde 5-CEZAİ MÜEYYİDE
Belirtilen yasağa uymayanlar hakkında;
Kabahatler Kanunun Emre Aykırı Davranış başlıklı 32. Maddesi ve Türk Sivil Havacılık Kanunun 144. maddesinde belirtilen “ …Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca belirlenen kurallara aykırı olarak veya mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında insansız hava aracı uçuran kişilere bin Türk Lirasından on bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir…” Hükümleri uyarınca gerekli adli ve idari işlemler yapılacaktır.
Madde 6-YÜRÜRLÜK
Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 7-YÜRÜTME
Bu kararı Tunceli Valiliği yürütür.